snake-01

ΑΝ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑ ΦΙΔΙ:

α) Στην ύπαιθρο, μην το ενοχλήσετε, εκτός κι αν είναι πληγωμένο.

β) Στην πόλη. Ένα φίδι σε πολυσύχναστο μέρος από ανθρώπους έχει ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης αφού θεωρείται «επικίνδυνο», «κακό», «διαβολικό», «αποκρουστικό» κλπ. κλπ. Παρατηρήστε το καλά αν κάθεται ακίνητο, είτε εαν κινείται μην το τρομάξετε, αλλά ακολουθήστε το διακριτικά μέχρι εκεί που θα κρυφτεί. Μετά τηλεφωνήστε μας αμέσως και περιγράψτε μας τον χρωματισμό, το μέγεθος περίπου, το σουλούπι του (κοντόχοντρο, ή στενόμακρο) και αν είδατε το σχήμα του κεφαλιού (πολύ στενόμακρο, είτε τριγωνικό με το μέγιστο πλάτος περίπου ίσο με το μήκος του κεφαλιού) και ότι άλλο χαρακτηριστικό σας εντυπωσίασε.

γ) Στο σπίτι είτε στον χώρο εργασίας σας, ισχύουν τα αμέσως παραπάνω.

snake-02

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ( είτε σε δρόμο, είτε σε κατοικημένο δρόμο, είτε σε πόλη):

  1. Παρακαλούμε καταρχήν προφυλάξτε το από τυχόν επιθετικές διαθέσεις.
  2. Τοποθετήστε το αμέσως προσεκτικά σε κάποιο μεγάλο (ευρύχωρο) κουτί με πολύ μικρές τρύπες. Εάν το ζώο μπορεί να κινηθεί αντί για κουτί είναι προτιμότερος ένας μεγάλος (καθαρός και στεγνός) τενεκές ή κουβάς με καπάκι που κλείνει και λίγες μικρές τρύπες στο πάνω μέρος για να μπαίνει αέρας. Εάν πρόκειται για μικρόσωμο φίδι, ακόμη και ένα ευρύχωρο τάπερ είναι ασφαλές.
  3. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι τα φίδια εύκολα δραπετεύουν. Το πιάσιμο του ζώου πρέπει να γίνεται προσεχτικά ώστε να μην χειροτερεύσουν τα τραύματα, ούτε να δημιουργηθεί κίνδυνος εξάρθρωσης της σπονδυλικής τους στήλης.
  4. Επίσης εάν η κατάσταση είναι υπό τον έλεγχό σας αλλά διστάζετε να πιάσετε το ζώο, παρατηρήστε προσεχτικά τα χρώματα, το μήκος του και το γενικό του σχήμα ( λ.χ. λεπτό σώμα με στενόμακρο κεφάλι, μονόχρωμο ή όχι και με ποιόν χρωματισμό, είτε κοντόχοντρο με φαρδύ τριγωνικό κεφάλι, και κατά πόσον η μουσούδα του είναι απλή, είτε έχει μια κάθετη απόληξη προς τα πάνω σαν κερατάκι). Επικοινωνήστε μαζί μας το συντομότερο για οδηγίες.

Σε όλες τις περιπτώσεις  το  ΕΚΠΑΖ  αναλαμβάνει ένα τέτοιο ζώο το οποίο εάν είναι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση το ελευθερώνεται σε φυσικό βιότοπο μακριά από ανθρώπινες κατοικίες, εργασιακούς χώρους, καλλιεργημένη γη και μεγάλους δρόμους. Εάν πρόκειται για φίδι που εισάχθηκε από το εξωτερικό (π.χ. πύθωνας, Βασιλόφιδο, κλπ.) αυτό φυσικά δεν απελευθερώνεται.

 

ΦΙΔΙ