Απελευθέρωση Βαλτόμπουφου
25/10/2012Υδροβάτης στην περίθαλψη
16/07/2013Σε μια πολύ ωραία δράση είχε την τιμή να συμμετέχει το ΕΚΠΑΖ με την απελευθέρωση δυο γερακίνων και μιας χελώνας.
Η οικολογική κίνηση Νέστου διοργάνωσε την Κυριακή 28 Απριλίου τον καθαρισμό της ακτής Τιμάρι μια πανέμορφη ακτή κατά μήκος των λιμνοθαλασσών της περιοχής του Νέστου. Η περιοχή ελκύει τα καλοκαίρια τον κόσμο της περιοχής του κάμπου της Χρυσούπολης και είναι μη αξιοποιημένη (ευτυχώς) τουριστικά προς το παρόν, και αυτό σε συνδυασμό με τις διπλανές λιμνοθάλασσες, τις νησίδες και τα γλυκά νερά του Νέστου, είναι πολύτιμη για την επιβίωση των πουλιών και πολλά βρίσκουν καταφύγιο και τροφή σε αυτό το μέρος.
Από νωρίς συγκεντρώθηκαν περί τα 300-350 άτομα ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Η οργάνωση της δράσης αυτής προέβλεπε τον χωρισμό των ατόμων σε ομάδες και η κάθε ομάδα θα περνούσε με τη σειρά της από όλα τα στάδια.
- Ο καθαρισμός της ακτής που ήταν και ο λόγος συγκέντρωσης έγινε πολύ μεθοδικά και υπήρχαν διαφορετικές σακούλες συλλογής των σκουπιδιών που προορίζονται για ανακύκλωση έτσι μαζεύτηκαν γυαλιά, αλουμίνιο πλαστικό και χαρτί σε διαφορετικές σακούλες.
- Παρατήρηση πουλιών με τηλεσκόπια και ειδικευμένο προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας- Ισμαρίδας (Φ.Δ.). Υπήρχε καθοδήγηση και βοήθεια και πληροφόρηση του κόσμου για τα πουλιά που έβλεπαν, καθώς και για θέματα που αφορούσαν την περιοχή.
- Ενημέρωση και έντυπο υλικό από την ορνιθολογική, μοιράστηκε δωρεάν ένας μίνι οδηγός για τα πουλιά της Ελλάδας.
- Ζωγραφική της φύσης με την καθοδήγηση μιας τοπικής σχολής ζωγραφικής «’Εικαστικός Κύβος Χρυσούπολης» και το ζωγράφο Κοτζαπαναγιώτη Γιάννη
- Η εκδήλωση έκλεισε με την απελευθέρωση πουλιών. Οι δύο γερακίνες προερχόταν από την ίδια περιοχή, όπου βρέθηκαν τον περασμένο χειμώνα, η μία τραυματισμένη από κυνηγετικό όπλο και η άλλη από τροχαίο ατύχημα. Μετά την παροχή πρώτων βοηθειών στην Καβάλα, μεταφέρθηκαν στο ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα όπου τους παρασχέθηκε η απαραίτητη ιατρική βοήθεια, ανάρρωσαν πλήρως, και ξαναεπιστράφηκαν στην περιοχή απ’ όπου προήλθαν. Τα πουλιά δακτυλιώθηκαν από το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης και ίσως κάποτε μάθουμε κάποια πληροφορία γι’ αυτά.
Αποσπάσματα από ολόκληρη την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε στη διεύθυνση http://vimeo.com/65173203
Από πλευράς μας να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε την οικολογική κίνηση για την πρωτοβουλία και οργάνωση της εκδήλωσης, και να ευχηθούμε και άλλες παρόμοιες δράσεις στο μέλλον. Οι φωτογραφίες είναι του Στέλιου Βαρυπάτη και το βίντεο του Πάρη Αδαμίδη.