ΑΝ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΘΗΛΑΣΤΙΚΟ (Αλεπού, ασβό, κουνάβι, αγριόγατα, σκίουρο, σκαντζόχοιρο μυγαλή, λαγό κλπ )

Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να εξασφαλίσουμε το ζώο. Το παίρνουμε από το σημείο που το βρήκαμε για να μη φύγει και το χάσουμε και για να μη του επιτεθεί κάποιο άλλο ζώο. Για την ασφάλειά μας το πιάνουμε με γάντια ή με μια κουβέρτα, πετσέτα κλπ. Το τοποθετούμε σε χώρο στεγνό, ζεστό, χωρίς θορύβους, μακριά από κατοικίδια ζώα που μπορεί ακόμα και με τις μυρωδιές τους να το αναστατώνουν.

Ένας σκαντζόχοιρος μέσα στο καταχείμωνο σίγουρα έχει πρόβλημα και χρήζει βοήθεια. Δεν κατάφερε να πέσει σε χειμερία νάρκη λόγω κάποιου προβλήματος.

Το ίδιο χρειάζεται βοήθεια ένας σκαντζόχοιρος που κυκλοφορεί την ημέρα αφού είναι νυχτόβια ζώα.

alepou

Προσέξτε:

  1. Τυχόν δαγκώματα ή γρατσουνιές που μπορούν να μας προκαλέσουν ακόμη και τα φαινομενικά άκακα. Δεν τα εμπιστευόμαστε ακόμα και αν βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση και δυσκολεύονται να κινηθούν.
  2. Υπάρχει ενδεχόμενο να μεταφέρουν κάποια ασθένεια, ή να φέρουν μικρόβια που θα προκαλέσουν φλεγμονή στην περιοχή που θα μας τραυματίσουν. Γι αυτό ο χειρισμός τους πρέπει να γίνεται πάντα με προφύλαξη (γάντια, χοντρές πετσέτες, βοηθητικά εργαλεία για την ακινητοποίηση).
  3. Επικίνδυνα μπορεί να είναι και τα κέρατα ενός ελαφοειδούς που πρέπει να το χειριζόμαστε χωρίς να του δείχνουμε εμπιστοσύνη και πάντα με προφυλάξεις.
  4. Ένα θηλαστικό υπάρχει ο κίνδυνος να δραπετεύσει από τον χώρο που το κρατάμε μέχρι να το αποστείλουμε στο Κέντρο Περίθαλψης για θεραπεία ή και ακόμη και από τον κλωβό μεταφοράς στην πορεία του προς το Κέντρο Περίθαλψης. Ένας σκαντζόχοιρος για παράδειγμα είναι λιγότερο επικίνδυνος από μια αλεπού αλλά δεν είναι καθόλου ασφαλές αν τον τοποθετήσουμε μέσα σε κάποιο χαρτόκουτο. Όσο άσχημα κι αν φαίνεται είναι πολύ πιθανό να ανοίξει τρύπα και να διαφύγει. Θα πρέπει λοιπόν να βρούμε ένα μεταλλικό, ξύλινο ή πλαστικό κλουβί, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά σκύλου ή γάτας και αφού τον πιάσουμε με ένα πανί να τον μεταφέρουμε εκεί μέσα.

Περισσότερη βοήθεια :

  1. Θα πρέπει να αναγνωριστεί το ζώο για να του δώσουμε τροφή, η οποία δεν θα πρέπει ΠΟΤΕ να είναι μαγειρεμένη ή μαριναρισμένη.
  2. Μερικά ζώα έχουν πολύ υψηλό μεταβολισμό και πρέπει να τρώνε σχεδόν συνέχεια. Άλλα πάλι μπορούν να αντέξουν μέρες χωρίς φαγητό.
  3. Υπάρχουν εντομοφάγα ζώα, σποροφάγα, φυτοφάγα, σαρκοφάγα και παμφάγα. Σίγουρα μπορούμε τα βοηθήσουμε προσφέροντάς τους νερό, ποτέ όμως δεν πρέπει αυτό να είναι κρύο αλλά σε  θερμοκρασία δωματίου ή χλιαρό.

lagos

ΑΝ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΘΗΛΑΣΤΙΚΟ

Οποιοδήποτε νεογνό θηλαστικού χρειάζεται για τροφή χλιαρό, κατσικίσιο γάλα και τίποτα άλλο. Χρειάζεται ήπια θερμό και σκοτεινό χώρο.

Όταν έχουν ανεπτυγμένα δόντια παρουσιάζουν άλλες δυσκολίες λ.χ. τα κουναβοειδή και οι σκαντζόχοιροι που έχουν απογαλακτιστεί πρέπει να αποφεύγουμε πλέον να τα ταΐζουμε γάλα και λοιπά γαλακτοκομικά προϊόντα διότι δημιουργούν σοβαρή τοξική επίδραση. Μέχρι να φτάσει το μικρό στο ΕΚΠΑΖ για ολοκληρωμένη φροντίδα, σημαντικό είναι να μην εκτίθεται σε κοινή θέα (Κάτι που δυστυχώς γίνεται συχνά, όχι βέβαια για κακό σκοπό, όμως το μικρό αυτό αποτυπώνει από νωρίς λάθος εικόνες, ήχους και οσμές, με κίνδυνο όταν φτάσει σε ηλικία ανεξαρτησίας – και απελευθέρωσης –  να μην έχει αναπτύξει την φυσική τάση να αποφεύγει τους ανθρώπους κάτι που μπορεί να του στοιχίσει τη ζωή. Τέτοια νεαρά ζώα καθίστανται μη απελευθερώσιμα. ).

Αν το μωρό δεν είναι σίγουρα παρατημένο, ορφανό ή δεν έχει πρόβλημα υγείας τότε μην το αγγίξετε προτού μας πάρετε τηλέφωνο και μας το περιγράψετε. Πολλά μωρά θηλαστικά που ήταν σε καλή υγεία και υπό γονική επιτήρηση εγκαταλήφθηκαν απ’ τους γονείς όταν το έπιασαν περαστικοί άνθρωποι και πήρε την μυρωδιά τους.

Επικοινωνήσετε με το ΕΚΠΑΖ για περισσότερες πληροφορίες. Πιο ειδικές συμβουλές μπορούν να δοθούν κατά περίπτωση, μόνο μετά από την αναγνώριση του είδους, είτε της κατηγορίας που ανήκει και της κατάστασής του.

skantzoxoiros