ΑΝ ΕΝΤΟΠΙΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΘΗΛΑΣΤΙΚΟ ΣΤΑ ΡΗΧΑ  (Δελφίνι, Φώκια, Φάλαινα)

Τα δελφίνια που έχουν βγει στα ρηχά (έχουν εξοκείλει) προφανώς έχουν κάποιο πρόβλημα και δεν είναι σωστό να τα σπρώχνουμε προς τα βαθιά μιας και αυτό είναι επικίνδυνο να πνιγούν (για να αποφύγουν αυτόν τον κίνδυνο έχουν βγει στα ρηχά) Οι δε φώκιες φυσιολογικά έρχονται στα ρηχά και βγαίνουν έξω από το νερό.

help-08

ΠΩΣ ΝΑ  ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ:

  1. Δεν τα σπρώχνουμε προς τα βαθιά. Δεν τα σέρνουμε και δεν τα κυλάμε στην παραλία. Τα πτερύγιά τους είναι ευαίσθητα και δεν τα τραβάμε από αυτά. Καλό είναι να αποφεύγουμε να τα πιάνουμε.
  2. Δεν επιχειρούν να δαγκώσουν αλλά καλό είναι να μην πλησιάζουμε τα χέρια μας στο στόμα τους. Το μέγεθός τους και η δύναμή τους είναι μεγάλη γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε. Κυρίως δεν ακουμπάμε την ουρά τους, γιατί ένα χτύπημά της μπορεί να μας δημιουργήσει σοβαρό τραυματισμό.
  3. Σημαντικό είναι να διατηρούνται μέσα στη θάλασσα με τον φυσητήρα τους (το ρουθούνι) έξω από το νερό ώστε να αναπνέουν. Δεν πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία πολλά άτομα, γιατί τα δελφίνια στρεσάρονται.
  4. Βγάλτε τον κόσμο έξω από τη θάλασσα. Μόνο 2-3 άτομα να πρέπει χειρίζονται το ζώο και να το ηρεμούν με ήπιες κινήσεις χωρίς φασαρία και φωνές. Αν ηρεμίσουν, συχνά συνεργάζονται και γίνεται ευκολότερος ο χειρισμός τους.
  5. Φροντίστε ένα άτομα να αναλάβει να έρθει σε επαφή με το ΕΚΠΑΖ άμεσα για οδηγίες όσο εσείς φροντίζετε να μην πνιγεί το ζώο κρατώντας τον φυσητήρα έξω από το νερό.
  6. Φροντίστε να κάνετε ίσκιο γιατί είναι πολύ ευαίσθητα στον ήλιο και την ζέστη ακόμα και τον Χειμώνα. Καλύπτουμε το δέρμα που βρίσκεται έξω από το νερό με υγρές πετσέτες ώστε να αποφευχθούν εγκαύματα από τον ήλιο, ΕΚΤΟΣ από τα πτερύγια που πρέπει πάντα να βρίσκονται ελεύθερα γιατί ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του ζώου όμως και αυτά χρειάζονται σκιά. Στην ανάγκη σε περίπτωση καύσωνα, χρησιμοποιούμε παγάκια στα πτερύγια. Καθαρή βαζελίνη συνίσταται για να διατηρεί υγρά τα μέρη του σώματος που βρίσκονται έξω απ’ το νερό π.χ. ραχιαίο και ουραία πτερύγια, μέρος της πλάτης κλπ. προσέχοντας να μην καλύψουμε με βαζελίνη τα όρια του φυσητήρα, τα μάτια  και τα χείλη της στοματικής κοιλότητας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ : Σε μια τέτοια προσπάθεια χειρισμού δελφινιού, οι λιμενικές αρχές μιας περιοχής μπορεί να μας βοηθήσουν πολύ αποτελεσματικά επιβάλλοντας τάξη, και βοηθώντας στην οργάνωση της επιχείρησης.

Επίσης είναι σημαντικό να καταγραφεί και να φωτογραφηθεί(ή βιντεοσκοπηθεί) ακόμη και η περίπτωση νεκρού ζώου που θα πέσει στην αντίληψή σας.

help-09

ΠΩΣ ΝΑ  ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ:

Σε περίπτωση μεγαλόσωμης φάλαινας επειδή λόγω μεγέθους ανεβαίνει κατακόρυφα ο βαθμός δυσκολίας ακόμη και για τις απλές πρώτες βοήθειες που δεν διαφέρουν από αυτές για τα δελφίνια, παρακαλούμε ειδοποιήστε μας το συντομότερο δυνατό καθώς και τις λιμενικές αρχές.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ : Η καταγραφή και φωτογράφιση ή η βιντεοσκόπηση ενός νεκρού τέτοιου ζώου που θα πέσει στην αντίληψή σας είναι πολύ σημαντική.

fokia-02

ΠΩΣ ΝΑ  ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΦΩΚΙΑ:

Σε περίπτωση που έχουμε ορφανό μωρό (γεννιέται περίπου ένα μέτρο μήκος), είτε ζώο που φαίνεται εξαντλημένο, άρρωστο ή χτυπημένο, απαιτείται άμεση επαφή πριν κάνετε οτιδήποτε με την οργάνωση Mom (Εταιρία προστασίας μεσογειακής φώκιας) , τις λιμενικές αρχές αλλά μπορείτε σε περίπτωση ανάγκης να επικοινωνήσετε και με το ΕΚΠΑΖ για καθοδήγηση και πρώτες βοήθειες.

Οποιαδήποτε παρατήρηση φώκιας είναι πολύτιμο στοιχείο και πρέπει να καταγράφεται η ημερομηνία και η περιοχή που παρατηρήθηκε, καθώς και οι συνθήκες παρατήρησης (καιρός, απόσταση από το ζώο, διάρκεια παρατήρησης κλπ.) και αν είναι δυνατόν είναι εξίσου πολύτιμη η βιντεοσκόπηση ή η φωτογράφισή του (ακόμη και αν βρούμε ένα νεκρό ζώο). Τα στοιχεία αυτά μπορούμε να δοθούν στην οργάνωση Mom απευθείας, είτε μέσω των Λιμενικών Αρχών (μπορείτε να ειδοποιήσετε και το ΕΚΠΑΖ ).

fokia-01